Internet och corona: Än så klarar internet trycket

Internet och corona: Än så klarar internet trycket thumbnail
En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-18 11:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/internet-klarar-trycket-under-coronakrisen-hittills/ Uppdaterad 10:18 Publicerad 09:27 Foto: Connie Zhou/TT Distansarbete, hemmakvällar med strömmad video och enormt tryck på nyhetssajter. Coronakrisen sätter press på internetuppkopplingar, och det märks på datamängderna.  Än så länge syns ingen risk för stabiliteten i det svenska nätet, enligt internetexperten Patrik Fältström. Men det…

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-18 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/internet-klarar-trycket-under-coronakrisen-hittills/


Foto: Connie Zhou/TT

Distansarbete, hemmakvällar med strömmad video och enormt tryck på nyhetssajter. Coronakrisen sätter press på internetuppkopplingar, och det märks på datamängderna. 

Än så länge syns ingen risk för stabiliteten i det svenska nätet, enligt internetexperten Patrik Fältström. Men det kan förändras.

Utbrottet av det nya coronaviruset har fått internettrafiken i Sverige att öka. Videokonferenser när folk jobbar hemma, kvällar med Netflix och allmänt större användning när människor håller sig i sina hem är delar av förklaringen. 

Siffror från Netnod, en viktig internetknutpunkt i landet, visar på en markant uppgång. Den syns tydligast från tisdagen förra veckan och förstärktes ytterligare på grund av att ett populärt datorspel släpptes då. Men trenden tycks vara större än så.

Men än finns ingen risk för allvarliga överbelastningar.

– Det korta svaret är att nej, det ser inte allvarligt ut, säger Patrik Fältström, teknikchef på Netnod. 

Trots ökningen i trafik ser inte Netnod att topparna, då belastningen är som störst, har ökat särskilt mycket. Däremot har den totala datamängden under dygnet stigit märkbart. När man exempelvis jämför den senaste helgen med den föregående så ser man hur internetanvändningen ändrade mönster – den var hög en större del av dagen. Något som kan bero på att fler tillbringade tid hemma.

– Den slutsats vi vågar dra är att vi ser en ökning i användning men inte i peak, säger Patrik Fältström.

Internets kärnfunktioner ser ut att klara trycket bra, fortsätter han men tillägger att enskilda uppkopplingar lätt kan bli överbelastade när de ska hantera mer användning samtidigt: Någon som strömmar video, någon som spelar ett spel och någon som försöker ha en videokonferens samtidigt. 

På tisdagsförmiddagen inträffade ett haveri hos fiberoperatören Stokab, som fick bredbandet att sluta fungera för många användare. Det rörde sig dock inte om en överbelastning, utan om ett elfel som avhjälptes relativt snabbt. Men med så många som jobbade hemma påverkades fler än vanligt.

– Sådant händer då och då i Sverige men det blir inte rubriker. Men i dag påverkade det folks möjlighet att arbeta på riktigt, säger Patrik Fältström. 

På grund av det stora trycket på nätet kommer Netnod från och med tisdagen släppa dagliga uppdateringar om status för internet i Sverige. Tisdagens beslut att stänga universitet och högskolor kan få effekt, säger Patrik Fältström. Lärosätena har utökat sin kapacitet, så 120.000 personer nu kan använda videokonferenser för undervisning och möten på distans.

– Om alla där ska arbeta på distans, då får vi se om det blir förändringar. Vi får se.

Read More